Author photoMartina Gregová 30.10.2023 20:24

Nudná kocka alebo výnimočné bývanie? Bratislavský dom má atypický interiér, vyslúžil si prestížnu cenu

Princíp, známy ako raumplan, narúša tradičné vnímanie podlaží, vďaka čomu vzniká jedinečný vnútorný priestor rodinného domu Na rade. Projekt si (aj) za použitie tohto princípu vyslúžil víťazstvo v cene CE ZA AR 2023.

Autor: Tomáš Manina

Autor: Tomáš Manina

V priebehu 20. storočia sa na Slovensku budovalo niekoľko charakteristických druhov rodinných domov. Dnes tvoria dôležitú súčasť obrazu slovenských miest i obcí. S cieľom prispôsobiť ich vnútorné priestory súčasným požiadavkám a zároveň znížiť ich energetickú náročnosť dnes tieto objekty často prechádzajú rozsiahlymi rekonštrukciami.

V súčasnosti tlak na obnovu silnie, pričom sa snahy zameriavajú najmä na typové objekty. Výnimku netvoria ani rodinné domy, známe ako socialistická kocka. Tie sa vyznačujú nie práve najšťastnejším pôdorysom, kompaktným tvarom a rovnou strechou. Ako možno tento typ rodinných domov zrekonštruovať, ukazujú napríklad výsledky ideovej architektonickej súťaže, ktorú v apríli tohto roku vyhlásila Slovenská agentúra životného prostredia. Na našom území zároveň v minulosti vzniklo aj niekoľko úspešných architektonických realizácií tohto druhu, napríklad obnova rodinného domu zo 70. rokov v Šali, za návrhom ktorej stojí Róbert Bakyta.

Rekonštrukcie typových domov, postavených koncom 20. storočia môžu viesť ku kvalitnej a zaujímavej architektúre. Ako by však mohol vyzerať rodinný dom, pripomínajúci socialistickú kocku, postavený v 20-tych rokoch 21. storočia? Ukazuje to projekt rodinného domu Na rade, ktorý sa nachádza v Bratislave neďaleko Horského parku.

Galéria

  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina

Za jeho návrhom stoja architekti zo štúdia NOIZ v spolupráci s architektmi z GutGut. Jedinečnosť tejto stavby potvrdilo aj jej víťazstvo v súťaži CE ZA AR 2023. Pri vyhlasovaní víťazného diela v kategórii Rodinné domy odborná porota vyzdvihla, že ide „o dôsledne a kultivovane spracovaný projekt, s osobitým gestom výrazného schodiska v interiéri. Premyslené a príjemné bývanie vo všetkých aspektoch."

Pri návrhu vonkajšej podoby objektu architekti reagovali na relatívne malý pozemok, jeho terénne špecifiká, ako aj na existujúcu okolitú zástavbu a objekty, ktoré sa pôvodne nachádzali na riešenom pozemku. Novostavba rodinného domu vychádza z pôdorysnej stopy týchto stavieb, ktoré však boli napokon zbúrané. Dispozičné aj materiálové riešenie vychádza najmä zo súčasných požiadaviek na bývanie.

Čo sa týka vnútorných priestorov, úžitková plocha 190 metrov štvorcových je funkčne rozdelená do štyroch atypicky riešených podlaží a súvisiaceho objektu, ktorý hlavnú časť domu funkčne dopĺňa. Prvé podzemné podlažie je vďaka tvarovaniu terénu orientované do vnútorného dvora. Nachádza sa tu denná časť - obývacia izba spojená s jedálňou, kuchyňa, jedna zo spální a pracovňa. O podlažie vyššie je situovaný hlavný vstup do domu. Druhé nadzemné podlažie slúži pre umiestnenie dvoch symetricky riešených denných izieb. Najvrchnejšia časť domu slúži ako čitáreň s výstupom na terasu.

Atypickosť rodinného domu Na Rade tkvie najmä v radení podlaží, ktoré sa vymyká štandardnému spôsobu. Priestor celej stavby nie je členený do jednotlivých podlaží, kde každé je vo svojej ploche jednoúrovňové, ale do kubusov a miestností, ktoré sa prelínajú v rôznych výškových úrovniach. Tento spôsob radenia sa odborne nazýva raumplan. V minulosti bol jeho hlavným predstaviteľom rakúsky architekt Adolf Loos, ktorý sa označuje aj za jeho tvorcu.

Dominantou interiéru sa stalo na červeno natreté subtílne oceľové schodisko, ktoré plynule prechádza všetkými podlažiami. Z materiálov prevažuje pohľadový betón a drevo. Prvý materiál sa objavuje na stenách aj strope, druhý zas tvorí dôležitú súčasť nábytku na mieru. Rovnaká podlaha, prechádzajúca celým interiérom, má jemnú terazzo štruktúru.

Dôležitú súčasť návrhu predstavuje aj rozmiestnenie a tvar okenných otvorov. Tie reagujú na riešenie vnútorných priestorov aj na okolie domu. Obyvateľom sa tak v jednotlivých miestnostiach naskytnú zaujímavo riešené priehľady do okolia.

Atypickosť interiérového riešenia rodinného domu spočíva najmä vo využití takzvaného raumplanu, ktorý sa v našich končinách používa naozaj len veľmi zriedkavo. Na červeno natreté schodisko poukazuje na využitie tohto princípu a stáva sa jasnou priestorovou dominantou celého rodinného domu. Decentne zvolené materiály v zvyšnej časti miestností potom umocňujú harmonickosť celého interiéru. V tomto kontexte nie je veľkým prekvapením udelenie ceny. V lokálnom aj celoslovenskom kontexte ide o výnimočné dielo. 

 

(NOIZ architekti, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube