Author photoMartina Gregová 22.02.2024 13:00

Namiesto ciest verejný priestor pre ľudí. Známe mesto ukazuje, ako naložiť s prebujnenou dopravou

Vďaka projektu City of Squares sa Valencia rýchlo zaradila medzi veľkomestá, ktorým záleží na vytváraní kvalitných verejných priestorov a podpore udržateľnej mobility. Renováciou starších a výstavbou nových námestí pritom reaguje aj na iné problémy, ktorým mesto roky čelí. Po skončení projektu by mala reprezentatívnymi verejnými priestormi disponovať každá mestská štvrť.

Plaza del Ayuntamiento kedysi a teraz. Zdroj: Alexander Spattari / Getty Images, Visit Valencia

Plaza del Ayuntamiento kedysi a teraz. Zdroj: Alexander Spattari / Getty Images, Visit Valencia

Španielske mesto Valencia, ktoré leží na východnom pobreží krajiny, by malo byť v tomto roku lídrom v oblasti udržateľnosti. Pred časom totiž získalo titul Európske zelené hlavné mesto 2024. Tejto pocty sa lokálnej metropole dostalo vďaka už aplikovaným aj plánovaným zeleným riešeniam, ktoré majú v budúcnosti podporiť udržateľný cestovný ruch, klimatickú neutralitu, zabrániť strate biodiverzity v meste či chrániť obyvateľov pred stále stúpajúcimi horúčavami.

Okrem toho však Valencia už roky podporuje aj rozvoj nových a renováciu už existujúcich verejných priestranstiev, vrátané námestí a parkov. Výsledkom je fakt, že dnes až 97% obyvateľov tohto mesta žije vo vzdialenosti maximálne 300 metrov od najbližšieho verejne prístupného zeleného priestranstva. 

Za tento úspech môže Valencia vďačiť okrem iného aj projektu City of Squares, ktorý bol spustený v roku 2015. Jeho cieľom bola regenerácia existujúcich námestí a výstavba úplne nových verejných priestranstiev tohto typu. Zámerom iniciatívy bolo zabezpečiť, aby každá mestská štvrť disponovala reprezentatívnymi a bezpečnými verejnými priestormi.  

Galéria

  • Plaza del Mercado. Zdroj: Visit Valencia
  • Plaza del Mercado. Zdroj: Visit Valencia
  • Plaza la Reina. Zdroj: Visit Valencia
  • Plaza la Reina. Zdroj: Visit Valencia
  • Plaza del Ayuntamiento. Zdroj: mesto Valencia
  • Plaza del Ayuntamiento. Zdroj: mesto Valencia

Do roku 2025 by malo byť vďaka projektu City of Squares zrenovovaných až 40 námestí rôznych mierok v 27 mestských oblastiach. Na výstavbu nových priestranstiev samospráva využije prázdne mestské pozemky. „Projekt je jedným z pilierov vyhlásenia nášho mesta za Európske zelené hlavné mesto 2024,” informovala pred časom Sandra Gómez, viceprimátorka a poradkyňa pre trvalo udržateľný mestský rozvoj. K dnešnému dňu bolo zrenovaných viac ako 50-tisíc metrov štvorcových verejného priestoru. 

Najväčším projektom bola bezpochyby renovácia troch hlavných námestí v historickom centre Valencie a ich spojenie do jedného plynulého verejného priestoru. „Chceli sme vytvoriť priestory, ktoré budú slúžiť ľuďom. Chceli sme, aby predtým samostatne fungujúce námestia po novom spájala rovnaká dlažba, rovnaký dizajn. Myšlienkou bolo, aby ľudia obsadili verejný priestor, ktorý predtým ovládala cestná doprava,” opisuje Blanca Peñín, architektka, ktorá stojí za návrhom. 

Ďalším projektom, ktorý rozhodne stojí za zmienku, je vydarená renovácia námestia Plaza de la Reina. Jeho autorom je architekt José María Tomás. Návrhu novej podoby námestia la Reina navyše predchádzala participácia obyvateľov. V rámci spoločných stretnutí architekt s obyvateľmi mesta diskutoval o ich hlavných požiadavkách na daný priestor. Tie následne zapracoval do výslednej podoby námestia.

 

Plaza la Reina. Zdroj: Visit Valencia

 

Podľa architekta bolo kľúčové predovšetkým odstránenie nevhodných prvkov, ako sú dopravné značky, odpadové kontajnery či parkovacie miesta v okolí námestia. Vďaka renovácii tu pribudla nová dlažba, 115 novovysadených stromov, dve fontány, až 900 nových miest na sedenie a vyše 30 nových miest pre bicykle. Pri renovácii bolo zachované aj staré podzemné parkovisko s podlažnou plochou 8.634 metrov štvorcových, čo v značnej miere ovplyvnilo aj návrh samotného námestia La Reina.  

Jedným z plánovaných zásahov do siete verejných priestorov Valencie je aj renovácia námestia Plaza del Ayuntamiento. Budúca podoba námestia vzišla z verejnej súťaže, ktorú vyhral tím pod vedením architekta Miguela del Reya. Za najdôležitejšiu úlohu del Rey označil reaorganizáciu dopravy v danej oblasti. V návrhu bol kladený dôraz aj na vytvorenie oddychových priestorov v tieni stromov, čo vyplýva najmä z vysokých teplôt, s ktorými mesto posledné roky bojuje.  

Bujná vegetácia bude na námestí rozmiestnená tak, aby fasády dôležitých budov, akými sú radnica, divadlo Rialto či budova starej pošty, nestratili svoju výraznosť, práve naopak. Jednou zo základných požiadaviek na účastníkov verejnej súťaže bolo aj to, aby námestie malo urbanistické podmienky umožňujúce skĺbiť kultúrne a slávnostné aktivity. 

 

Plaza del Ayuntamiento. Zdroj: mesto Valencia

 

Pri projekte City of Squares však nejde len o samotnú renováciu verejných priestranstiev. Zámerom iniciatívy je aj zlepšenie kvality životného prostredia, redukovanie automobilovej dopravy, podpora udržateľnej mobility a rozšírenie vegetácie a dizajnových riešení založených na prírode. Okrem toho táto iniciatíva podporuje ekonomickú a sociálnu aktivitu jednotlivých štvrtí.

Ide tak bez debaty o komplexný balík urbanistických a architektonických rešení, ktoré si kladú za cieľ motivovať ľudí k pohybu pešo, prípadne prostredníctvom udržateľnej dopravy. Dnes sa Valencia môže pochváliť až 200 kilometrami kvalitných cyklotrás, ktoré prepájajú jednotlivé verejné priestory a dôležité mestské inštitúcie. 

 

(Visit Valencia, Plaza Valencia, wdcvalencia2022, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube