Author photoMartina Gregová 20.04.2024 13:49

Divoká príroda v susedstve veľkomesta. Praha dostane obrovský park, podobný môže mať Bratislava

Park Maniny je jedným z mnohých zámerov českej metropoly, ktorých cieľom je ochladzovať mestské priestory a zvyšovať tak pohodu obyvateľov. Na obrovskej ploche vyše 56 hektárov prinesie spojenie rekreačných aktivít a divokej prírody.

Zdroj: OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR

Zdroj: OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR

Mestá na celom svete zažívajú v posledných rokoch rekordné vlny horúčav, ktoré okrem pohody obyvateľov negatívne ovplyvňujú mestskú infraštruktúru aj ich celkovú udržateľnosť. V súčasnosti preto mnohé z nich s touto problematikou bojujú strategickým pridávaním zelene v uliciach, na strechy objektov či na ich fasády. Potrebu ochladzovať mestské priestory a poskytnúť obyvateľom únik do prírody si uvedomuje aj mesto Praha.  

Okrem čiastočných opatrení, ktoré vedú k znižovaniu teploty vo verejnom priestore, česká metropola navyše pristúpila k revitalizácií existujúcich parkových plôch a v neposlednom rade tiež k výstavbe úplne nových parkov. Tie majú výrazným spôsobom prispieť k rozšíreniu zelených priestranstiev Prahy.  

V nasledujúcich rokoch má byť zrealizovaných hneď niekoľko projektov tohto druhu - park na sútoku Berounky a Vltavy, Trojská kotlina, park Trojmedzí a park Maniny. Na sútoku Berounky a Vltavy má na základne krajinársko-urbanistickej súťaže návrhov vzniknúť areál, ktorý okrem rekreačnej funkcie prinesie tiež podporu zelenej ekonomiky a zmiernenie povodní v danej oblasti. V silnej konkurencii bol za najlepší návrh označený koncept od architektonických štúdií EMF, NORMA a PARETO.  

Galéria

  • Zdroj: OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR
  • Zdroj: OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR
  • Zdroj: OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR
  • Zdroj: OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR
  • Zdroj: OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR

Podľa odbornej poroty „Návrh zohľadňuje všetky aspekty, ktoré je potrebné zahrnúť do takto dlhodobého a zložitého projektu nadregionálneho významu. Okrem profesionálnych kvalít ponúka víťazný tím aj prezieravý a funkčný súbor desiatich pokynov, ako vybudovať nový park v spolupráci s prírodou, ľuďmi, mestami a zainteresovanými stranami." 

Do roku 2030 by mal byť podľa IPR dokončený aj park Trojská kotlina v okolí Císařského ostrova. Okrem zelene v riešenej lokalite pribudnú športoviská, nové pešie ťahy, terasy či dokonca zoologická záhrada. Park na Trojmezí by zas mohol obyvateľom Prahy priniesť komunitné záhrady a nové cyklotrasy.  

V druhej polovici minulého roka mesto Praha zorganizovalo výstavu, ktorá verejnosť bližšie oboznámila s budúcou podobou parku Maniny. Jeho podoba vzišla z architektonickej súťaže, ktorú vyhlásilo mesto Praha v spolupráci s Inštitútom mestského plánovania a rozvoja (IPR) ešte v apríli roku 2022. Víťazný návrh pochádza od zoskupenia OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR.  

Park vznikne vo väzbe na meander Vltavy, ale aj plánovaný development Rohan City, čo kládlo na architektov špecifické nároky. „Víťazný návrh zo všetkých predložených návrhov vďaka inému prístupu k odťažovaniu terénu vytvára najviac dostupné a priestupné územie. Tím pracuje s výrazne nižšími odkopmi terénu, a teda aj s nižšími nákladmi na realizáciu, čo z neho robí najhospodárnejšie riešenie. Projekt zvíťazil vďaka vyváženosti ponuky - vysoko kvalitnému, zrozumiteľnému a dobre uskutočniteľnému riešeniu, efektivite navrhovanému procesu a výhodnej cenovej ponuke,” koštatuje porota.  

Park Maniny sa má rozprestierať na ploche 56 hektárov. Lokalita, ktorej sa v uplynulých rokoch nedostávalo príliš veľa pozornosti, má po novom poskytnúť obyvateľom Prahy kvalitné verejné priestranstvo pozdĺž rieky. Okrem divokej prírody či upravovanej zelene zároveň projekt prinesie nové priestory na bývanie a prácu. Spĺňať má aj protipovodňovú úlohu.  

Vďaka navrhovanej promenáde bude park umožňovať aj lepší a bezpečnejší prístup k vode. Pribudnú tiež priestory na šport, pre deti a cyklistické chodníky. Zároveň však víťazný návrh ponecháva dostatok voľného priestoru pre nerušený pobyt v prírode. Tieto oblasti divokého prostredia budú okrem iného podporovať biodiverzitu.  

Podľa architektov, ktorí stoja za návrhom novej podoby Parku Maniny, predstavuje riešená oblasť unikátne prírodné prostredie. „Holešovický meander je unikátnym prírodným javom. V rámci Pražskej kotliny aj celých Čiech. Na celom toku Vltavy nenájdeme podobný priestor takto veľkoryso utváraný v takom náhlom kontraste k hlboko zovretým kaňonom na juh aj sever od Prahy,” tvrdia.  

Budúca podoba parku vzniká v spolupráci s miestnymi aktérmi, vrátane verejnej správy, majiteľov pozemkov, kultúrnych a športových spolkov či neziskových organizácií. Víťazný návrh sa preto neustále upravuje a prispôsobuje námietkam z ich strany.  

Podľa Michala Honzu, pražského radného pre technickú infraštruktúru, je park ďalším kúskom mozaiky, ktorá krásne doplní časť Prahy s obrovským potenciálom. „Som veľmi rád, že projekt pána architekta Fišera a jeho tímu prišiel s inovatívnym riešením celej realizácie, ktoré zaručia vysokú mieru protipovodňovej ochrany pre celú lokalitu Libne, Karlína a Holešovíc. Navrhované riešenie skvele kombinuje verejný priestor, zeleň a bezpečnosť vodného hospodárstva,“ tvrdí.  

Dôležitosť podobných projektov si čoraz častejšie uvedomujú metropoly na celom svete. Aj v Bratislave sa už nejaký čas pripravuje realizácia Bratislavského Dunajského Parku. Ten sa, rovnako ako v prípade pražských projektov, môže stať unikátnym v celoeurópskom meradle, a to hlavne vďaka lužným lesom s reliktami pôvodnej riečnej krajiny s ramenami, plážami a brehmi. Podobnosť je aj v blízkosti k mestskému prostrediu - susedom Bratislavského Dunajského Parku budú projekty Nové Lido alebo Southbank.

 

(IPR, ČKA, Mesto Praha, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube