Author photoAdrian Gubčo 12.10.2018 09:00

Kontrolný deň v SNG, 11.10.2018

Počas včerajšieho stretnutia zástupcovia našej poprednej kultúrnej inštitúcie – Slovenskej národnej galérie – predstavili aktuálny postup prác na dlhoočakávanej rekonštrukcii areálu tejto inštitúcie. Práce svižne napredujú a pomaly sa už začína rysovať budúca podoba galérie, ktorá bude jedným z najkvalitnejších priestorov pre verejnosť v metropole.

V rámci rozsiahleho projektu sa už dokončili základné búracie práce, zrealizovala sa hrubá stavba depozitárneho domu, ktorý bude mať deväť nadzemných podlaží, hotové sú konštrukcie Veľkej dvorany, teda budúceho najväčšieho expozičného priestoru na mieste bývalého amfiteátra, ako aj expozičných priestorov orientovaných do Riečnej ulice. Takmer dokončený je obklad na Administratívnej budove, vymenila sa strecha Vodných kasární a realizuje sa aj nové opláštenie tzv. Premostenia. SNG predpokladá, že do zimy bude stavba viacmenej uzavretá.

Rekonštrukcia sa oficiálne spustila na začiatku roka 2016 a bola plánovaná na 36 mesiacov. Do toho však vstúpilo predsedníctvo Slovenska v Európskej komisii, čo z dôvodu organizovania podujatí v Redute narušilo práce. Aktuálne by však nemalo už nič narušiť harmonogram, SNG tak odhaduje dokončenie obnovy v apríli 2020. „Keďže stavba pokročila a mnohé skutočnosti sú odhadnuteľné, pristúpili sme k príprave projektu interiéru a budúcich stálych expozícií. Tie by mali obsiahnuť široké zbierky galérie a zároveň reflektovať výsledky úspešných a dôležitých projektov z posledných rokov,“ vysvetľuje Alexandra Kusá, riaditeľka SNG. „Súbežne pracujeme na navrhovaní infosystému celej budovy vrátane názvov jednotlivých priestorov.“

Čo možno teda po dokončení rekonštrukcie očakávať? Slovenská národná galéria zdôrazňuje, že obnovu vníma ako komplexný reštart celej inštitúcie. Cieľom je premeniť sa na modernú kultúrnu inštitúciu, kde sa nebude len vystavovať umenie, ale vznikne aj veľmi kvalitný verejný priestor. Z týchto dôvodov sa má areál čo najviac otvoriť, vzniknú teda pasáže, ktoré prepoja západné a východné krídlo, ako aj vstup od historického jadra s nábrežím, nadviaže sa na populárny Letný pavilón z minulosti, na nádvorí medzi SNG a Hotelom Carlton by malo vzniknúť Námestie Karola Vaculíka a na priestranstve za americkou ambasádou tzv. travertínová záhrada, kde sa nanovo využije travertín, ktorý sa kedysi použil na kvetináče pod Premostením.

Projekt vzniku Námestia Karola Vaculíka podporuje aj mestská časť Staré Mesto, ktorá je pripravená zasanovať staré garáže, ktoré sa momentálne v priestore nachádzajú. Vyčistenie územia je pre SNG dôležité, pretože tu plánuje zriadiť nový hlavný vstup. Podobne kvôli Travertínovej záhrade bol oslovený Magistrát Bratislavy - hlavného mesta SR, ktoré slovami primátora Iva Nesrovnala vyjadril zámeru podporu a prisľúbil súčinnosť. Rekonštrukcia SNG by tak mala priniesť komplexné zlepšenie celého okolia a prispieť k jeho lepšej priechodnosti.

Národná galéria tak smeruje k tomu, aby sa stala skutočným pokladom Bratislavy, pýchou metropoly a pravdepodobne najšpičkovejšou verejnou kultúrnou inštitúciou. Modernizácia a silnejšie otvorenie galérie verejnosti, pričom stále zbierky by mali byť voľne prístupné a len občasné platené, by malo poskytnúť veľmi kvalitnú alternatívu pre trávenie voľného času a lepšie sprostredkovať mnohé dôležité témy, ktorým sa SNG venuje. Zatiaľ nebolo spresnené, kedy sa spustia aj prvé výstavy (prípadne aké budú), keďže nielen výstavba, ale aj presun diel a ich inštalácia v nových interiéroch je mimoriadne náročná. Unikátom však bude sprístupnenie nielen bežných galerijných priestorov, ale čiatočne aj depozitáru, kde SNG inak skladuje približne 70-tisíc diel. Vo výsledku má byť galéria naplánovaná tak, aby návštevníka previedla celým areálom.

Architektonická koncepcia je výsledkom dvoch súťaží, ktoré sa konali v rokoch 2003 a 2005. Víťazom sa stali Architekti BKPŠ – Kusý, Paňák, ktorí veľmi citlivo pristúpili k pôvodnému konceptu od architekta Vladimíra Dedečka. Riaditeľka Kusá sa otvorene vyjadrila, že rekonštrukcia je robená tak, aby sa areál mohol stať Národnou kultúrnou pamiatkou. Viditeľné však budú všetky vrstvy zásahov, od 18. storočia po súčasnosť.

Citlivý prístup k architektúre, otvorenie areálu verejnosti, masívne zlepšenie podmienok pre expozíciu umeleckých diel a z predošlých čias dedičstvo architektonickej odvahy bude mať za následok, že už v roku 2020 Bratislava získa úžasnú galériu, ktorá bude oprávnene predmetom závisti iných metropol a jedným z najvýznamnejších monumentov v krajine. Hlavné mesto Slovenska tým aspoň čiastočne prekoná hendikep spočívajúci v nedostatku kvalitných verejných priestorov a inštitúcii a priblíži sa k moderným európskym mestám s vysokou kvalitou života, pre ktorú sú podobné priestranstvá a budovy mimoriadne dôležité.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Riaditeľka SNG Alexandra Kusá predstavuje zámery v rámci rekonštrukcie SNG. Zrovnať so zemou by sa mali staré garáže medzi areálom galérie a hotelom Carlton.
  • Na mieste garáže a odstránením múru by malo vzniknúť Námestie Karola Vaculíka (pomenované po zakladateľovi SNG), do ktoré budú orientované nové pasáže pretínajúce galériu a bude tu aj hlavný vstup.
  • Jedna s pasáží, ktorá prepojí Námestie Karola Vaculíka s Riečnou ulicou. Pasáž sa nachádza na prízemí Depozitárneho domu.
  • Hlavný vstup do SNG.
  • Vstup do SNG od RIečnej ulice a od budúcej Travertínovej záhrady. V priestore vpravo vznikne galerijný obchod.
  • Opláštenie administratívnej budovy je takmer dokončené.
  • Administratívna budova SNG od nábrežia. Fasáda je takmer hotová a zachováva si typickú červeno-bielu farebnú schému, ktorá sa prenesie aj na Depozitárny dom.
  • Budúca Veľká dvorana SNG, najväčší výstavný priestor. Vľavo odhalené murivo pôvodných Vodných kasární.
  • Schodisko smerujúce k expozičných priestorom na vyšších podlažiach.
  • Veľká dvorana z výšky. Vystavovať by sa tu mali veľkorozmerné diela, ale aj konať eventy.
  • Strešná konštrukcia Veľkej dvorany.
  • Pohľad do arkády okolo Hlavného nádvoria SNG.
  • K najatraktívnejším priestorom celej SNG nepochybne patrí Premostenie, ktoré je špičkovým výstavným priestorom. Bude slúžiť pravdepodobne najmä pre nestále výstavy.
  • Najvyššie podlažie Premostenia.
  • Opláštenie premostenia zozadu.
  • Vďaka dvom novým oknám po bokoch premostenia bude najvyššie podlažie Premostenia poskytovať atraktívne výhľady.
  • Pohľad na promenádu.
  • Práce na premostení napredujú.
  • Pohľad k Národnému múzeu (mimochodom, tiež si akútne vyžaduje rekonštrukciu) a k novému centru mesta.
  • Pohľad do nádvoria. Vodné kasárne dostali novú strechu z rheizinku.
  • Nižšie podlažia premostenia poskytnú výhľad na nádvorie, ale aj nábrežie Dunaja.
  • Arkády Vodných kasární. Priehľady do nádvoria budú zasklené, aby sa udržala vhodná mikroklíma v expozičných priestoroch, ktoré budú v miestnostiach naľavo od chodby.
  • Strecha premostenia sa dokončuje, vďaka preskleniu poskytne ideálne svetelné podmienky.
  • Pohľad na nádvorie, ktorému aktuálne dominujú stavebné mechanizmy, v budúcnosti však bude atraktívnym a živým verejným priestorom.
  • Pod premostením pribudne vstup do nižších podlaží SNG.
  • Premostenie SNG, najvýraznejšia a najviac diskutovaná súčasť komplexu, je skrytá v lešení.
  • Aktuálnym postupom pác aplánmi previedla riaditeľka SNG Alexandra Kusá a starosta mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík.
  • Námestie Karola Vaculíka, hlavný vstup do galérie a vchod do pasáže pod Depozitárnym domom (vpravo). Zdroj: SNG / Ján Krížik
  • Pohľad od Hlavného vstupu do SNG. Zdroj: SNG / Ján Krížik
  • Nádvorie SNG bude verejným priestorom, otvoreným pre širokú verejnosť. Zdroj: SNG / Ján Krížik
  • Premostenie SNG dostane nový šat. Okná na najvyššom podlaží umožnia výhľady na nábrežie. Zdroj: SNG / Ján Krížik

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube