Author photoMartina Gregová 21.03.2024 09:53

Ultimátny luxus a jedinečné riešenie v jednom. Architekti navrhli unikátny priestor pre zberateľa výnimočných áut

Ľudia majú rozličné zberateľské koníčky. Patria k nim aj jedinečné autá, ktoré sú samé osebe dizajnovým klenotom, zasluhujúcim si adekvátne umiestnenie a prezentáciu. Mimoriadne atraktívnym príkladom, ako sa to dá spraviť, je projekt Bunker, spájajúci pracovňu a showroom. Ide o mimoriadnu komináciu špičkovej architektúry, dizajnu a interiérových riešení, aká je v našich končinách unikátom. 

Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš

Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš

Architektonické štúdio Createspace má vo svojom portfóliu projekty rôznych mierok a funkčných náplní. Popri tvorbe interiérov sa architekti venujú návrhom rodinných domov a v neposlednom rade aj dizajnu a výrobe originálneho nábytku a bytových doplnkov. Za jeden z nich dokonca v roku 2017 získali cenu A' Design Award and Competition. Išlo o multifunkčnú komodu, ktorú bolo možné vyskladať až na 10 rôznych kusov nábytku.  

Pred časom štúdio predstavilo realizáciu projektu Byt pri Dunaji, ktorý sa nachádza vo Viedni. Vďaka pomerne radikálnej zmene dispozície a viacerým zaujímavým dizajnovým riešeniam vznikol jedinečný a moderný interiér. Napriek tomu, že ide o relatívne malý byt, je v ňom jasne oddelená denná a nočná časť, nachádza sa tu dostatok úložného priestoru a obsahuje dokonca aj saunu. 

Medzi najnovšie položky v portfóliu štúdia patrí návrh a realizácia s názvom Bunker. Ide o projekt garáže pre zberateľa, ktorý bezpochyby patrí medzi typologicky a obsahovo unikátne zadania. „Projekt reagoval na dopyt po originálnom priestore, ktorý bude v symbióze pracovne a showroomu pre auto,” opisujú základný kocept autori projektu.  

Galéria

  • Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš
  • Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš
  • Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš
  • Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš
  • Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš
  • Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš
  • Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš
  • Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš
  • Zdroj: Createspace. Autor: Radovan Ondruš
  • Zdroj: Createspace.
 

Zatiaľ čo u nás je takýto projekt skôr raritou, v zahraničí sa podobné zámery objavujú o čosi častejšie. Architekti čerpali inšpiráciu z príkladov v USA, kde sú developermi značky ako Porsche či Mercedes. Poloha auta a bývania je v týchto prípadoch v úzkom architektonickom a dizajnovom kontexte. „Vystavované vozidlo je dizajnový masterpiece a je v tomto prípade vystavované v interiéri rovnako ako šperky alebo voľne stojaca vaňa v iných projektoch,” popisujú architekti. 

Dôležitú úlohu pri vzniku tohto jedinečného priestoru prirodzene zohral investor, ktorému architektonické štúdio minulosti navrhlo a realizovalo projekt rodinného domu. Práve vďaka pozitívnej skúsenosti dal klient architektom pri návrhu projektu Bunker v podstate voľnú ruku, čo im umožnilo interiér transformovať podľa ich vízie a s dôrazom na každý detail.  

V rámci pozemku je garáž samostatne fungujúci objekt, ktorý nie je priamo prepojený s rodinným domom investora. Objekt má podlažnú plochu 103 metrov štvorcových a z funkčného hľadiska je rozdelený do troch zón. „Dve hlavné priestory sú obsahovo aj materiálovo kontrastné, ale napriek tomu fungujú v harmonickej symbióze,” uvádzajú architekti. Podľa slov autorov návrhu názov Bunker vznikol ešte v samotných počiatkoch spolupráce, nakoľko sa jedná o priestor, kde sa majiteľ môže utiahnuť a nerušene pracovať alebo sa stretávať so známymi a obchodnými partnermi.  

Do garáže sa vstupuje cez takzvanú lounge zónu. Ústredným prvkom tejto časti je pohodlné sedenie, ktoré pozostáva z dvoch gaučov a dodatočného sedenia v okne s priamym výhľadom na vystavené auto. V tejto miestnosti sa tiež nachádza menšia šatníková zostava a kuchynka. Dostatok úložného priestoru bol jednou z požiadaviek klienta. V nábytku navrhnutom na mieru sú umiestnené technické komponenty ako klimatizácia, rekuperácia a v kuchyni tiež vínna chladnička a TV.  

Medzi netypické detaily v rámci interiéru patrí perforácia čelných panelov kuchynskej linky, ktoré slúžia na cirkuláciu vzduchu a zároveň v sebe nesú odkaz na DNA majiteľa. „DNA kód každého človeka je unikátny, preto sme sa rozhodli preniesť prvých 710 riadkov DNA majiteľa do perforácie nábytku vyrábanej na mieru,” popisujú autori návrhu. 

Časti nábytku, ktoré sú viditeľné až po otvorení, boli navrhnuté v dekore tmavý orech. Cieľom tohto detailu bolo dosiahnutie príjemného a teplého dojmu po otvorení. Celkovú atmosféru komornú atmosféru lounge zóny dotvára mobiliár od holandského výrobcu Zuiver a BePureHome.  

Lounge zóna je zároveň vizuálne prepojená s exteriérom. „Prepojenie priestorov je sprostredkované prostredníctvom panoramatického okna, ktoré sa objavuje v interiéri a zároveň na fasáde v identickom formáte, takže orámovaný formát je možné vidieť aj zo záhrady,” opisujú prepojenie interiéru a exteriéru autori návrhu.  

Druhá časť objektu slúži ako výstavný priestor pre limitované auto Mercedes-AMG GT Black Series. Z materiálového hľadiska je v jasnom kontraste ku komornej atmosfére lounge zóny. Priestoru okrem samotného auta dominujú biele obklady, liata podlaha a vertikálne LED osvetlenie. Minimalisticky navrhnutý priestor a zvolená farebnosť materiálov necháva vyniknúť unikátnemu automobilu. „Od začiatku sme vedeli, že auto chceme ukázať v čo najlepšom svetle a rovnako ako v automotive dizajne sú laserové a dynamické svetlá veľmi podstatným výrazovým prvkom,” tvrdia architekti.  

Napriek farebnému kontrastu sa architekti snažili zvolené materiály v oboch častiach riešeného objektu čo najviac zjednotiť. Liata podlaha sa tiahne celým interiérom, charakteristický je aj vysoký lesk stolárskych obkladov, čalúnené panely a nábytok, ktorý je lakovaný v rovnakých RAL farbách ako podlaha.  

Napriek tomu, že išlo o typologicky zriedkavú realizáciu, si architekti prácu na projekte podľa vlastných slov užili. Výsledkom je jedinečný interiér, ktorý so sebou prináša nielen potrebnú funkčnú náplň, ale tiež množstvo prepracovaných detailov a zaujímavých dizajnérskych prístupov. Ide o príklad luxusného riešenia, ktoré nie je v našich končinách také bežné. Dobrou správou je, že investor sa rozhodol prezentáciu svojej vášne zveriť kvalitným architektom. Výsledkom je skutočne unikátne dielo. 

 

(Createspace, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube