Author photoMartina Gregová 25.02.2024 20:05

Nová turistická ikona pre obľúbenú metropolu. Ambiciózny investor chce priblížiť vojenskú históriu, verejnosti otvorí skryté priestory

Unikátna turistická atrakcia sa môže desaťročia nachádzať priamo pred očami. Treba však až odvážneho investora, ktorý by si uvedomil jej potenciál, nastavil kvalitný koncept v spolupráci s expertmi vrátane architektov a otvoril ju verejnosti. Úspech či neúspech projektu je pritom zaujímavý pre mnoho iných miest - významná európska metropola chce totiž poodhaliť niečo zo svojej vojnovej histórie. Iné mestá, Bratislavu nevynímajúc, majú v tomto smere čo ukázať taktiež. 

Zdroj: WilkinsonEyre

Zdroj: WilkinsonEyre

Počas druhej svetovej vojny bola pod centrálnou časťou dnešného Londýna vybudovaná rozsiahla sieť vojenských tunelov. Tunely Kingsway Exchange sa rozprestierajú na ploche približne 8-tisíc metrov štvorcových. Šírka jednotlivých častí sa pohybuje okolo siedmich metrov a ich celková dĺžka je približne jeden kilometer. V čase vojny slúžili ako vojenské základne pre členov MI6. Roky potom boli zahalené rúškom tajomstva. Počas studenej vojny boli prerobené na skrytú telefónnu ústredňu, prevádzkujúcu prvý transatlantický telefónny kábel, ktorý sa neskôr použil ako „horúca linka" medzi Moskvou a Washingtonom počas kubánskej raketovej krízy.

Prvýkrát boli chátrajúce podzemné priestory ponúknuté na kúpu už v roku 2008. Vzhľadom na ich charakter a komplikácie spojené s ich rekonštrukciou bol proces predaja nesmierne zdĺhavý. Sieť tunelov napokon len nedávno odkúpila spoločnosť London Tunnels Ltd. Krátko na to jej zástupcovia potvrdili zámer celú sieť zrekonštruovať a následne sprístupniť širokej verejnosti.

Investor deklaruje, že nový účel bude istou pripomienkou na primárnu funkciu tunelov a ich významné postavenie v histórii britskej metropoly. „Teraz chceme spolupracovať s miestnymi zainteresovanými stranami a obyvateľmi, aby sa tento zámer stal realitou, a tešíme sa na vypočutie ich myšlienok pri finalizácii žiadosti o plánovanie," opísala svoje nasledujúce kroky spoločnosť.

Galéria

  • Zdroj: WilkinsonEyre
  • Zdroj: WilkinsonEyre
  • Zdroj: WilkinsonEyre
  • Zdroj: WilkinsonEyre
  • Zdroj: WilkinsonEyre
  • Zdroj: WilkinsonEyre

Podľa nedávno predstavených plánov by mal byť ambiciózny projekt dokončený do roku 2027. Odhadovaná výška investície do rekonštrukcie a znovusprístupnenia tunelov sa pohybuje vo výške 220 miliónov libier. Výraznú časť nákladov pohltí samotná obnova, približne tretina z nich však má byť investovaná do moderného a v mnohých častiach aj interaktívneho technologického vybavenia. Spoločnosť dúfa, že sa tunely Kingsway Exchange jedného dňa stanú rovnako známou turistickou atrakciou ako vyhliadkové koleso London Eye.

Návrhom novej podoby tunelov bola poverená architektonická spoločnosť WilkinsonEyre, ktorá sa v minulosti podieľala napríklad na obnove londýnskej elektrárne Battersea. Známa je aj z Bratislavy ako finalista súťaže na kampus ESETu. Nová podoba tunelov by mala slúžiť ako pripomienka minulosti, zároveň sa tu však budú usporadúvať aj rôzne kultúrne podujatia či vzdelávacie projekty. Podľa predstavených vizualizácií v podzemných častiach Londýna vznikne aj luxusný bar s jedinečnou atmosférou.

Dôležitou súčasťou návrhu sú nové zásahy, viaceré premyslené konštrukčné či funkčné detaily alebo nová technologická vrstva. Pridaných bude niekoľko interaktívnych obrazoviek, digitálne sochy, reproduktory aj technológie, imitujúce rôzne vône na zintenzívnenie zážitku z návštevy tunelov. „Dúfame, že túto atrakciu ročne navštívia až dva milióny návštevníkov po tom,ako sa premení na pohlcujúci high-tech zážitok," opisujú svoje ciele zástupcovia spoločnosti London Tunnels Ltd. 

Architekti tvrdia, že si chcú uctiť jedinečnú industriálnu estetiku objektu, podobne ako to dokázali aj pri obnove elektrárne Battersea. „Ide o fascinujúcu a komplexnú architektonickú výzvu, ktorá je v súlade s našim nadšením pre vytváranie zaujímavých destinácií určených návštevníkom a našimi skúsenosťami, prinášajúcimi nový život do starých a nezvyčajných prostredí,“ hovoria autori z WilkinsonEyre.

Bývalé vojenské tunely tvoria zatiaľ neprebádanú, no dôležitú architektonickú vrstvu v celkovom urbanizme Londýna. Podobné objekty sa nachádzajú aj pod mnohými inými mestami, no vzhľadom na ich primárny účel ostávajú skryté pred očami verejnosti a teda aj záujmu. Spoločnosť, ktorá tunely odkúpila, si od projektu sľubuje vznik jedinečnej turistickej atrakcie s presahom do kultúrnej i vzdelávacej oblasti. Vzhľadom na oslovené architektonické štúdio možno predpokladať, že pôjde o kvalitnú obnovu, ktorá navyše zachová genia loci miesta.

Londýnsky projekt je svojim riešením, architektúrou aj rozpočtom grandiózny, to však neznamená, že nie je v aspoň určitej miere zopakovateľný aj inde - vrátane Bratislavy. Slovenská metropola obsahuje v dôsledku svojej pohnutej histórii počas 20. storočia viacero zaujímavých odkazov na druhú svetovú vojnu aj povojnové obdobie. Československé opevnenie v Petržalke alebo popri Morave, obranné stavby z prvej svetovej vojny v karpatských lesoch či raketová základňa na Devínskej Kobyle by mohli byť omnoho významnejšími atrakciami. Potrebovať však budú omnoho lepšiu starostlivosť a kvalitných architektov, ktorí ich prenesú do 21. storočia. 

 

(Dezeen, WilkinsonEyre)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube